HTML

Bukott focisták

A blog a futball egykor ragyogó, de be nem teljesült ígéreteinek a bemutatására törekszik, megénekelve a felemelkedésüknek és a bukásuknak a körülményeit. Dyer, Deisler, Aimar és társaik...

Utolsó kommentek

  • CYHMK: @Úviusz: köszi, javítottam (2012.01.20. 17:52) Mendieta
  • Úviusz: egy kis javítás: A Bayern 11-esét a BL döntőben, amivel egyenlítettek, nem Elber, hanem Effenberg ... (2011.12.10. 19:13) Mendieta
  • CYHMK: @Martin Astin: ezért írtam a bejegyzés elején, hogy nem tipikus bukott focista, hiszen a világ egy... (2011.05.28. 17:16) Mendieta
  • Martin Astin: Mendietának semmi keresnivalója ezen a blogon. (2011.05.27. 20:15) Mendieta
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • CYHMK: @Úviusz: köszi, javítottam (2012.01.20. 17:52) Mendieta

Linkblog

Ilhan Mansiz

2011.04.08. 07:30 CYHMK

A jobb szélen Ilhan megfordult, majd egy hirtelen mozdulattal a háta mögül átemelte a megzavarodott Roberto Carlos felett a labdát, aki már csak szabálytalanul tudta megállítani a rajta túljutott játékost.

A csel a 2002-es VB egyik legemlékezetesebb pillanatává vált, habár youtube nem volt még ekkor, mégis mindenki látta a mozdulatsort, és minden gyerek az „Ilhanos-cselt” próbálta elsajátítani azután a török-brazil meccs után.

Tovább után kiderül, hogy mi lett Ilhan Mansizzal a VB után, és hogy milyen számban szeretne indulni a 2014-es szocsi téli olimpián.



Starting from the bottom


A tatár származású, török játékos 1975-ben született az NSZK-ban. 14 évesen kezdett el focizni, különböző német utánpótláscsapatokban játszott, majd 20 évesen a Gençlerbirliği-be szerződött.
Egy sikertelen fél évet töltött a török csapatnál, majd visszatért Németországba, ahol a török vendégmunkások által alapított, amatőr SV Türk Gücü München-ben játszott.

Ezután újra Törökország felé vette az irányt, a másodosztályú Kuşadası Gençlikspor-ban már bejöttek a számításai, a csapat alapembere lett és felkeltette a Török Szuperligás Samsunspor figyelmét.
Három sikeres szezont húzott le a fekete-tenger-parti csapatnál, 89 meccsen 26 bajnoki gólt szerzett a későn érő csatár.

26 évesen, 2001-ben került a Besiktashoz, ahol egyből a csapat sztárja lett. Első szezonjában 30 meccsen pályára lépve 21 gólt szerezve a galatás Arif Erdemmel holtversenyben gólkirály lett.

Ilhan 2001 októberében mutatkozhatott be először a Senol Günes által irányított válogatottban.
Természetesen friss török gólkirályként ő is ott volt a világbajnokságra utazó keretében.

Big in Japan

Az első meccsét a tornán Brazília ellen játszotta a török válogatott, és habár vezettek 1:0-ra Hasan Sas góljával, végül a brazilok megfordították a meccset. Ennek ellenére továbbjutottak a csoportból, majd az egyenes kieséses szakaszban a házigazda Japánt kiejtve a következő körben a meglepetéscsapat Szenegállal kerültek szemben.
90 perc után 0-0 volt az állás, majd a 67. percben Hakan Sükür helyére csereként beállt Ilhan rögtön a hosszabítás elején, egy kontratámadás után 9 méterről, kapásból a hosszú sarokba bombázott egy jobbról érkező beadást, így bejutatva a török válogatottat a világbajnoki elődöntőbe, a történelem során először.
 



Az ellenfél Brazília volt, a tornán már másodjára.
A küzdelmes meccsen ugyan a török csapat többet birtokolta a labdát(60%-40%), mégis a brazilok kerültek előnybe a második félidő elején Ronaldo egyéni villanásának köszönhetően.
Ilhan a 62. percben állt be Emre helyére, és habár sikerült színt vinnie a játékban, az eredményt már nem tudta megváltoztatni. Viszont megcsinálta a vb egyik legemlékezetesebb cselét a világ akkori legjobb balbekk/szélsőjével szemben.


Az eset után még a szabálytalankodó Roberto Carlos is megtapsolta Ilhan-t, maga a jelenet pedig bejárta az összefoglalókat.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor megcsinálta a szivárvány-cselt karrierje során:



A bronzmeccsen a házigazda Dél-Korea volt az ellenfél. Törökország jobban nem is kezdhette volna a meccset: 10.89 másodperc után Ilhan agresszív letámadásából Hakan Sükür megszerezte a világbajnokságok történetének leggyorsabb gólját.


Ilhan népszerűsége Beckham-ével vetekedett a torna alatt Japánban. Kiváló játéka mellett ehhez hozzájárult a szamuráj-stílusú haja és megnyerő megjelenése is.

Wrong directions

2002/03-ban megnyerte a Besiktas-sal a bajnokságot, ugyanakkor nem mentek minden tekintetben a sínen a dolgok.
Zűrös magánélete elvonta a figyelmét a játékról, hullámzó teljesítménye miatt a kezdőbeli helye is megingott a VB egyik felfedezettjének a klubcsapatában, és a válogattotnál sem jött már többet számításba.

Habár volt néhány nyugat-európai érdeklődő is, kihasználva, hogy Japánban még mindig hatalmas rajongótáborral rendelkezett, hatalmas médiafelhajtás mellett 2004-ben Kobéba igazolt.

Többen megkérdőjelezték a török ambícióját a transzfer után, ugyanis szerintük szakmai helyett anyagi szempontok játszottak szerepet a döntésében.

Új csapatának csak a marketing terén jelentett erősítést Ilhan, ugyanis 3 meccs után súlyos térdsérülést szenvedett és többet már nem lépett pályára a japán csapatban.

Németországba ment kezeltetni a sérülését, októberben megműtötték, a terv szerint a téli felkészülést már a Herthával kezdte volna meg a 29 éves játékos. Nem épült fel akkora, viszont így is szerződést ajánlott neki Falko Götz vezetőedző, azzal a kitétellel, hogy felbontható a kontraktus, ha kiújul a térdsérülése.

Márciusra volt tervezve a visszatérése, de végül nem lépett pályára a berlini csapatban, ugyanis újabb sérülése után életbe lépett az előbb említett opció.

End game

A következő idény a török első ligás Ankaragücü-ban kezdte meg, biztatóan játszott, 9 mérkőzésen 4 gólt szerzett, sokan már az újjászületéséről beszéltek, amikor Münchenben közlekedési balesetet szenvedett és számos operáció után bejelentette visszavonulását a szezon végén.

Egy év múlva elővette a visszatérés ötletét, szó volt az LA Galaxy-ról és a Ankaragücü-ről is, de végül nem lett belőle semmi.

Közben török szappanoperákban játszott, tévés műsorokat és vetélkedőket vezetett.

2009 nyarán még felröppentek hírek arról Németországban, hogy az 1860 München keretével edz, de már soha többet nem lépett pályára.

2014

Habár a futballkarrierje befejeződött, más sportágban még ott lehet a következő olimpián.

Még 2008-ban megnyerte a Sztárok a jégen török változatát(előtte még sosem korcsolyázott), szlovák partnerével, az egykori olimpikon Oľga Beständigová-val, akivel a show után is együtt maradtak, mind a jégen, és mind a magánéletben.

Jelenleg az alpesi Obertsdorf-ban edzenek, az a céljuk, hogy kijussanak Szocsiba.
Ha sikerül, akkor Ilhan lesz az első sportoló, aki futball világbajnokságon és téli olimpián is részt vett.

És habár erről nem találtam adatot, de valószínűleg olyan műkorcsolyázó sem járt még olimpián, aki 33 éves korábban tanult meg korcsolyázni a jégen.

 

------------------------------------------------------

Milestones

2001 - leigazolja a Besiktas
2002 - török gólkirály és a világbajnokság egyik felfedezettje
2004 - Japánba igazol
2006 - visszavonul
2014 - ???

Mikor volt a csúcson?

2002 nyarán

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: vb 2002 törökország besiktas ilhan mansiz

A bejegyzés trackback címe:

https://bukottfocistak.blog.hu/api/trackback/id/tr32801757

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Futball eredmények, foci közvetítések 2011.04.08. 10:27:31

Itt a hétvége, kezdődnek a bajnoki mérkőzések szerte a világban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása