HTML

Bukott focisták

A blog a futball egykor ragyogó, de be nem teljesült ígéreteinek a bemutatására törekszik, megénekelve a felemelkedésüknek és a bukásuknak a körülményeit. Dyer, Deisler, Aimar és társaik...

Utolsó kommentek

  • CYHMK: @Úviusz: köszi, javítottam (2012.01.20. 17:52) Mendieta
  • Úviusz: egy kis javítás: A Bayern 11-esét a BL döntőben, amivel egyenlítettek, nem Elber, hanem Effenberg ... (2011.12.10. 19:13) Mendieta
  • CYHMK: @Martin Astin: ezért írtam a bejegyzés elején, hogy nem tipikus bukott focista, hiszen a világ egy... (2011.05.28. 17:16) Mendieta
  • Martin Astin: Mendietának semmi keresnivalója ezen a blogon. (2011.05.27. 20:15) Mendieta
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • CYHMK: @Úviusz: köszi, javítottam (2012.01.20. 17:52) Mendieta

Linkblog

Ian Harte

2011.04.15. 06:30 CYHMK

Mertek nagyot álmodni Leeds-ben a 90-es évek végén. Peter Ridsdale elnöksége idején hitelből felépítettek egy szerethető csapatot, amely a Valencia elleni BL-elődöntővel ért fel a csúcsra 2001-ben, hogy aztán pár év múlva a harmadosztályba találja magát.
Az sem tudta őket megmenteni a pénzügyi csődtől, hogy kiárusították az összes játékosukat(akik szépen megbuktak utána - eltekintve pár kivételtől).


Az egyikük volt Ian Harte, a Leeds szabadrúgás-specialistája. Egykor a Barcelonával hozták szóba, ma köszöni szépen, jól van, élvezi az edző bizalmát Reading-ben.

Straight to West-Yorkshire

Ian Harte 1977-ben, nem messze Dublin-tól született. Gyerekkorában a főváros több utánpótláscsapatánál is megfordult, majd 18 évesen a Leeds-hez igazolt, egy csapatba kerülve nagybácsijával, Gary Kelly-vel.
Nagy tehetségnek számított, az ír válogatottban már 1996-ban bemutatkozhatott, úgy, hogy még csak 4 meccset játszott a Lees-ben.
98/99-es szezontól kezdve lett biztos helye a kezdőben, a védelem bal oldalán játszva ő lett a csapat elsőszámú büntető- és szabadrúgás-rúgója. Ebben az időben -habár sosem volt bajnokesélyes- de élcsapat volt a Leeds a Premier League-ben, és rendszeresen kijutottak Európába.

Living the dream and paying the price

2000-ben egészen az UEFA-kupa elődöntőig menetelt a csapatával, majd egy év múlva a Deportivo la Corunát - többek között Harte szenzációs szabadrúgásgóljával - kiverve a BL-ben is a legjobb négy közé jutottak.



A következő években viszont rendre lemaradt a Bajnokok Ligájáról a Leeds, amelynek a várt bevételeit már elköltötték, így, hogy megmeneküljenek a csődtől, mindenkit eladtak, akiért pénzt kínáltak. Ez magával vonta a csapat szabadesését.

2002/2003-ban Harte Arsenal elleni szabadrúgásgólja(3:10-től a videón) már nem BL-negyeddöntőt, hanem bennmaradást ért. A következő évben viszont már ettől sem tudtak megmenekülni.



Getting on the south-bound train

A kiesés után elváltak a Leeds és Ian útjai, habár korábban a Milan és a Barca érdeklődéséről is beszéltek, végül a spanyol újonc Levanténél kötött ki.

Ő lőtte a 41 után újra elsőosztályú klub első gólját a La Ligában, neki és a csapatnak is jól ment, egészen Harte januári sérüléséig.
A Levante végül kiesett, de egy év múlva a balbekk vezérletével(36 bajnokin 9 gól) újra visszajutott az elsőosztályba.



A következő szezon kezdete előtt viszont megint lesérült fél évre Harte és többé már nem is került vissza a Levante kezdőcsapatába. 2007 nyarán az újonnan kinevezett edző tudatta vele, hogy nem szerepel a terveiben és közös megegyezéssel felbontották a szerződését.

Coming home

Ezután próbajátékra hívta a Sunderland, majd egy éves szerződést kapott, de a lejárta után nem marasztalták.
2008 nyarán a Wolves tesztelte és el is nyerte az ijedős edző tetszését, de csak hónapról-hónapra megújítandó szerződést kínáltak neki, amit Harte nem fogadott el.

Decemberig csapat nélkül tengődött, először a Sheffield United-nél edzett, valamint próbajátékon vett részt a norvég Valerengánál és a Charltonnál, mielőtt leigazolta volna a Blackpool.

5 meccsen lépett pályára mielőtt, két hónap után 2009 februárjában közös megegyezéssel felbontották a szerződését.
Ezután megállapodott a St. Mirrennel, majd 24 óra múlva meggondolta magát és mégse igazolt Skóciába.

Take one step back to take two steps forward

Végül a harmadosztályú Carlisle-nél találta meg a számításait. 2009 márciusában első mérkőzésén egyből a meccs embere lett. Üröm volt az örömben, hogy kettős ujjtörést szenvedett, így kénytelen volt egy hónapos kényszerpihenőre menni, de a sérüléséből egy szabadrúgásgóllal tért vissza, majd tovább tartotta a jó teljesítményét, amelynek az eredményei a Carlisle United bennmaradásában és egy új, két éves szerződésben mutatkoztak meg.

A következő szezonban ő lett a csapat házi gólkirálya 18 találattal, védő létére, nem meglepő, hogy májusban bekerült a League One év csapatába.
Érdekesség, hogy a Carlisle-nél belső védőt játszott Harte.

Habár 2009-ben azzal a szándékkal igazolt a Carlisle-ba, hogy majd onnan fog visszavonulni, de kitűnő teljesítménye miatt felkeltette a másodosztályú Reading figyelmét, amely 100 ezer fontért le is igazolta az idei szezon kezdetén.

Ian továbbmentette a jó formáját új klubjába és egyből góllal mutatkozott be.
A védők általában a legkevésbé gólerős játékosok közé tartoznak, de Harte nem közéjük tartozik: utóbbi két szezonban összesen 29 gólt szerzett, természetesen az összeset pontrúgásból.

Sajnos nem valószínű, hogy újra a Premier League-ben láthatjuk, mert habár másodvirágzását éli, de kezd kifutni az időből, nyáron 34 éves lesz.

Tudja ezt Harte is, aki így nyilatkozott egy hónapja:

“Azért játszok még, mert élvezem, tudom, hogy már nem leszek fiatalabb, de van még egy évem  itt, és megpróbálom a legtöbbet kihozni magamból a Reading-ért.”

----------------------------------------------------------

Milestones

1996 - Leeds-be kerül
1998 - kezdő lesz
2000 - szabadrúgás gól a BL-negyeddöntőben
2004 - elhagyja a kieső Leeds-t
2007 - visszatér Angliába
2010 - Carlisle házi gólkirálya középső védő létére

Mikor volt a csúcson?

2001 tavaszán

Szólj hozzá!

Címkék: bajnokok ligája reading levante leeds united carlisle

A bejegyzés trackback címe:

https://bukottfocistak.blog.hu/api/trackback/id/tr602639456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása