HTML

Bukott focisták

A blog a futball egykor ragyogó, de be nem teljesült ígéreteinek a bemutatására törekszik, megénekelve a felemelkedésüknek és a bukásuknak a körülményeit. Dyer, Deisler, Aimar és társaik...

Utolsó kommentek

  • CYHMK: @Úviusz: köszi, javítottam (2012.01.20. 17:52) Mendieta
  • Úviusz: egy kis javítás: A Bayern 11-esét a BL döntőben, amivel egyenlítettek, nem Elber, hanem Effenberg ... (2011.12.10. 19:13) Mendieta
  • CYHMK: @Martin Astin: ezért írtam a bejegyzés elején, hogy nem tipikus bukott focista, hiszen a világ egy... (2011.05.28. 17:16) Mendieta
  • Martin Astin: Mendietának semmi keresnivalója ezen a blogon. (2011.05.27. 20:15) Mendieta
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • CYHMK: @Úviusz: köszi, javítottam (2012.01.20. 17:52) Mendieta

Linkblog

Julio Baptista

2011.05.27. 06:30 CYHMK

La Bestia. The Beast. A szörnyeteg. A vadállat. Csak így emlegette mindeki. Képtelenség volt megállítani. Az ellenfél védői nem mertek a szemébe nézni a meccs előtti kézfogásnál, annyira féltek tőle.
2003-ban került Spanyolországba, ahol első idényében 24 góllal mutatkozott be.
A következő nyáron az Arsenal és a Real Madrid is mindent elkövetett, hogy megszerezze őt, végül a királyiaknál kötött ki 25 millió euróért.
Most, 2011-ben másodvirágzását éli Malagán.

 

 

 

Taking off

Júlio Cesar Baptista Sao Paulo-ban született 1981-ben. Védekező középpályásként kezdte karrierjét, a Sao Paulo FC-ben mutatott kimagasló teljesítménye után a válogatottban is bemutatkozhatott, majd 2003 nyarán leigazolta a Sevilla 3,75 millió euróért.

Itt egy sorral előrébb léptették, támadó középpályásként vagy támadóként számítottak rá, és Baptista lubickolt az új szerepkörben.

A 187 centis és 86 kilós Bestia végiggyalulta a La Liga védelmeit. Feltartóztathatatlan volt, ha megindult a kapu felé, a védők lepattantak róla.

Első idényében 20 bajnoki góllal második lett a góllövőlistán Ronaldo mögött, és az egyik legkeresettebb támadó volt a nyári átigazolási időszakban. Az Arsenal nagy erőfeszítéseket tett a megszerzése érdekében, de Baptista a maradás mellett döntött.

Második szezonja is kitűnőre sikerült, továbbra is úgy ment át a védelmeken, mint kés a vajon, első két évében 79 meccsen 47 gólt lőtt a Sevilla színeiben.

Bestia blanco

Nem tudták megállítani, ezért inkább megvették.
Habár az Arsenal most is próbálkozott, de Baptista maradni akart Spanyolországban, ezért végül a Realhoz került 25 millió ellenében, 5 éves szerződést aláírva.

Nagy reményekkel érkezett, de csalódást okozott. Legtöbbször a számára idegen bal szélen kellett játszania, ahol nem tudta feltalálni önmagát. Első szezonjában összesen 9 gólt szerzett.

A Real a trófeanélküli szezon nagy vérfrissítésen ment keresztül. A klub ikonja, Zidane a VB után visszavonult, és ekkor került a csapatba a széteső Juventusból Emerson és az aranylabdavárományos Cannavaro, valamint M. Diarra, Marcelo, Higuain és van Nistelrooy,

Az utóbbi érkezésével Baptista esélyei tovább csökkentek arra, hogy a preferált posztján, csatárként kapjon szerepet. Maradt volna a pálya széle, ahol viszont látványosan nem találta a helyét, így felmerült a kérdés, hogy nem lenne-e érdemes egy igazi szélsőt igazolni helyette?
A Realnak itt kapóra jött, hogy az általuk régóta csábított Reyes pont abban a csapatban játszott, ami 1 éve minden áron meg akarta szerezni Baptistát, de végül alulmaradt a licitálásban.

London Calling

A Tottenham is érdeklődött a Szörnyetegért, de végül 2006 augusztus 31.-én, az átigazolási időszak utolsó napján létrejött az üzlet, amelynek keretein belül a spanyol futball akkori egyik legnagyobb ígérete, Reyes és Baptista 1 évre helyett cserélt, azzal az opcióval, hogyha elégedettek lesznek velük, akkor egyiküknek sem kell visszatérnie a kölcsönből.

Nem igazán volt világos, hogy Arsene Wenger pontosan melyik posztra szánta őt, egyesek Vieira, mások Henry utódját látták benne.

Baptista nem volt edzésben, amikor megérkezett az Arsenal-hoz, súlyproblémákkal küzködött, így eleinte nem számoltak vele.
Wenger türelemre intett, hogy idő kell neki, amíg felveszi a Premier League ritmusát.

Először az Old Traffordon lépett pályára szeptember közepén. Hleb helyére állt be a második félidőben, volt egy jó lövése a 80. percben, a csapata nyert 1:0-ra, de sok nem derült ki róla az Arsenal szurkolók számára azon kívül, hogy gecinagydarab.

Az erőnléte még mindig kívánnivalót hagyott maga után, így nem lehetett vele számolni tétmeccseken. Ezért, hogy játékban maradjon, jó ötletnek tűnt, hogy játszon a tartalékcsapat zárt kapus meccsén.
A dolog végül rosszul sült el, ugyanis Baptista lesérült az edzőmeccsen. Eleinte 3-4 hét kihagyást jósoltak, de végül 6 lett belőle.

Mire felépült, már eltelt 3 és fél hónap a szezonból, és még mindig nem lehetett a mélyvízbe dobni.

Ennek ellenére köszönte szépen, jól érezte magát Londonban. Gilberto Silva és Denilson személyében honfitársakat is talált, akikkel szabadidejében együtt tudott mandolinozni.

Első gólját november végén szerezte meg a Hamburg ellen. A 81. percben állt be, és az utolsó előtti percben fejelte be 12 méterről Walcott beadását, beállítva így a 3:1-es végeredményt a találkozón.

Baptista ezek után sem tudott megragadni a kezdőcsapatban, amikor játszott, akkor Wenger a szélen és a középpályán kísérletezett vele, de legtöbbször még a padon sem kapott helyett.

Hozzá kell tenni, hogy az Arsenal-nak erősen telített volt a csatársora ebben az időben: Henry, van Persie, Adebayor és Aliadiere is az edző rendelkezésére állt. Lehet, hogy ezért kényszerült megint poszton kívül játszani Baptista.

The (spot-kick) specialist

Ekkor jött el januárban a Liverpool elleni Carling Cup meccs, ahol csatárként kapott szerepet Aliadiere mellett. 4 gólt lőtt azon a találkozón(számos hasonlóság van amúgy Arshavin és Baptista Arsenal-os karrierje között), úgy, hogy egy büntetőt még ki is hagyott, és úgy tűnt, hogy végre sikerült beilleszkednie.



A Beast nem állt meg itt, és a Tottenham elleni Ligakupa elődöntőn hármat vágott: egyet a saját kapujába, a másik kettőt meg már jó helyre, így kikényszerítve az újrajátszást.

Ezután egy kisebb sérülést szenvedett, legközelebb a Bolton elleni FA-kupa meccsen kapott szerepet, ahol Gilberto után ő is égbe lőtt egy büntetőt, de az Arsenal így is továbbjutott.

A Ligakupa döntőben Mourinho Chelsea-je volt az ellenfél. Amíg a Speciel One a lehető legerősebb csapatot küldte ki a pályára, addig az Arsenal kezdőjének átlagéletkora  21 év volt és több sztár még a padon sem kapott helyett. Baptista kezdett a meccsen.
Az Arsenal hamar megszerezte a vezetést, és dominálta a meccs nagy részét, de a Chelsea végül fordított és 2:1-re megnyerte a találkozót.
Baptista egy veszélyes lövéssel vetette észre magát, amit Cech bravúrral hárított.

Ezután nem sokkal rámosolygott a brazilra a szerencse: van Persie még január végén tört el egy csontot a jobb lábfejében gólöröm közben egy Manchester United elleni meccsen, Henry a PSV ellen szenvedett súlyos sérülést, ami így utolsó Arsenal-os meccse lett, míg Adebayor a Ligakupa döntő után kapott több meccses eltiltást(elvileg megütötte Lampard-ot a meccs végi dulakodásban, aztán kiderült, hogy mégsem, de azért a biztonság kedvéért eltiltotta az FA).

Így két csatárja maradt az észak-londoni csapatnak: Aliadiere és Baptista.

Sokan arra számítottak ekkor, hogy majd megmutatja miért érdemes az Arsenal-nak megtartania, de nem így történt:

Hiába kapott kezdőként szerepet, teljesen gólképtelennek bizonyult, minden helyzetett kihagyott, ráadásul márciusban egy Aston Villa elleni bajnokin összeveszett Wengerrel, aminek következtében félidőben le lett cserélve.

Egyszer arra panaszkodott, hogy az angol bajnokságban nincs elég idő a biciklicselre.

Ekkor már tudni lehetett, hogy nem fogják Londonban marasztalni, főleg úgy, hogy közben biztossá vált, hogy a Real sem tart igényt Reyes-re a szezon után.

A teljesítménye egyre romlott, már nyomaiban sem emlékeztetett az egykori sevilla-i szörnyetegre. A szezonját az utolsó fordulóban koronázta meg: kihagyott büntetője az Arsenal dobogós helyezésébe került.

Julio Baptista összesen 10 gólt szerzett az Angliában eltöltött egy év alatt.

Schuster’s Ballack

A nyáron Copa Americán újra életjelet adott magáról Baptista.
3 gólt lőtt a tornán, többek között az argentínok ellen a döntőben. Nemcsak azt mutatta meg, hogy képes gólt szerezni, de azt is, hogy képes magát alárendelni a csapat érdekeinek, és fegyelmezetten követi az edzői utasításokat.

A Real az új szezont Berndt Schuster-rel kezdte meg, aki támadó középpályásként számolt Baptistával.
Habár túl sok gólt most sem szerzett, de legalább azok látványosak voltak: a Lazio ellen hatalmas bombagólt lőtt, a Barca elleni kapáslövésének köszönhetően meg 24 év után először nyert a Real Madrid a Camp Nou-ban.


Schuster meg akarta tartani a szezon végén, de véleménye irrelevánssá vált, miután a Real nem kívánta megtartani őt vezetőedzőként.

A jól sikerült szezonja felkeltette Baptista iránt az érdeklődést.
Több klubbal is szóba hozták 2008 nyarán, végül Rómába igazolt 9 millió euró ellenében.

When in Rome

Az első meccse az Inter elleni Szuperkupa döntő volt. Nem bírt a két csapat egymással és így büntetőpárbaj döntött. Baptista -meglepő módon- értékesítette a saját tizenegyesét, a Róma viszont így is alulmaradt.

A sikertelen bemutatkozó meccstől eltekintve jól indult a karrierje az olasz fővárosban.
Októberben 2 góllal járult hozzá a Róma Bordeaux-ban aratott győzelméhez, majd a Lazio elleni bajnokin győztes gólt szerzett.

Ezután viszont ingadozni kezdett a formája, Spaletti több poszton is kipróbálta, de mind a játékos, mind a csapata botladozott.

Tavasszal a BL-negyeddöntőben összetalálkozott korábbi klubjával, az Arsenal-lal. Mindkét meccsen pályára lépett, a visszavágón többször is továbblőhette volna a csapatát az elődöntőbe, de ziccereit elhibázta.
A büntetőrúgásra került sor, Baptista itt is értékesítette a sajátját, de a Róma 7-6 arányban kiesett a BL-ből.

Nyáron megpróbálták eladni, de csak a Milan érdeklődött utána, ők is csak kölcsönbe vették volna.
Így végül maradt Rómában. Télen edzőcsere történt, megint próbálták eladni, de nem sikerült. Az új edző, Ranieri láthatóan nem igazán számolt vele, többször is a saját nevelés Stefano Okaka-t és Alessio Cerci-t játszatta Baptista helyett.

A 2010/11-es szezonban már prérifarkas periférikus szerepet játszott, majd télen a Malagához igazolt 2,5 millió euróért.



Beastier than ever

Sokan kuncogtak, amikor Baptista az érkezésekor 8-10 gólt ígért fél év alatt, pedig nem kellett volna.

Negyedik meccsén talált be először, de nem sokkal utána, februárban megsérült és műteni kellett.
Távollétében a Malaga egyre távolabb került a bennmaradástól. A tabellán továbbra is utolsók voltak, és sorra szenvedték el a demoralizáló vereségeket, a Real Madridtól például hetet kaptak.
Úgy látszott, hogy semmi sem mentheti meg a Malagát, de áprilisban a Bestia visszatért!

Először kettőt vágott a Mallorcának, majd a Santander ellen is betalált, újabb két gól következett a Hercules ellen, majd egy újabb gól, ezúttal az Atletico Madridnak.
4 meccs, 12 pont, és a Malaga már 13. volt! Köszönhetően Baptista 6 góljának.

A bukott focista Pellegrini kezei alatt újjászületett. Hasonló szerepkörben játszik, mint anno a Sevillában, és Rondónnal tökéletesen kiegészítik egymást.

10 meccsen pályára lépve 9 gólt szerzett, aminél jobb aránymutatókkal csak C. Ronaldo és Messi rendelkezik Spanyolországban.

Bóvlinak tűnt, de hatalmas üzletet csinált a Malaga Baptistával. Szerződése 2013-ig szól, akár marad, akár kivásárolják belőle, az andalúziai csapat már biztos jól járt.

6 békés év után a La Liga védői újra nyugtalanok: La Bestia visszatért hogy széttépje őket!

----------------------------------------------

Milestones

2003             - leigazolja a Sevilla
2005             - 25 millió euróért Madridba kerül
2007 tavasz - megbukik Londonban
2008             - római kitérő
2011 tavasz - újjászületik Málagában

Mikor volt a csúcson?

2004-ben

Szólj hozzá!

Címkék: brazília real madrid as roma sevilla arsenal malaga baptista

A bejegyzés trackback címe:

https://bukottfocistak.blog.hu/api/trackback/id/tr782935579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása